duvoplus Story
honden

Beste vrienden, net doordat ik de leider ben

Sommige honden lijken vanaf de geboorte al perfect opgevoed en gehoorzaam. Een jack russell is aantrekkelijk en slim, maar vergt wel de nodige, juiste opvoeding. Dat wist Jacques, en dus maakte hij er meteen werk van, toen zijn hond nog een pup was. We praten erover tijdens een boswandeling.

“Ja, een jack russell, zoals m’n eigen Jack – ik weet het, geen originele naam – is fel, eigenwijs en ondernemend”, lacht Jacques. “En begrijp me niet verkeerd: daar hou ik ook van, wat eigenzinnigheid. Maar zijn gedrag mag natuurlijk niet uit de hand lopen. Gelukkig pakte ik het meteen goed aan.”

jack russel 2

Goede signalen maken goede vrienden

Zo weet Jacques dat zijn Jack van nature een jachthond is, en dus graag domineert. Laat je een jack russell ‘los’, dan zoekt hij ongemerkt je grenzen op, om die daarna te overschrijden. “Hoe ik hem dan opvoed? Door onder meer duidelijk de leiding te nemen. Ik eet bijvoorbeeld eerst, zo weet hij dat ik hoger in de hiërarchie sta. Een beloning geef ik niet omdat Jack er schattig uitziet, maar wel indien hij doet wat ik vraag. Daarbij beloon ik trouwens goed gedrag, ik straf geen slecht gedrag.”

 

Zelfde hobby: leuk!
 

Door de aanpak werd Jack zelfs een erg gehoorzame hond. “Hij luistert zo goed, dat de buurman me vroeg of ik en Jack niet mee naar de hondentraining wilden gaan. Dat is ondertussen weer vijf jaar geleden. Sindsdien kreeg Jack al veel lekkers wegens veel goed gedrag (lacht). Maar ook weer niet té veel natuurlijk, zodat m’n schat in topvorm blijft.”

jack russel 3